tiistai 11. lokakuuta 2016

Kattoon ripustettavan kuivaustelineen ohjeet

Materiaalit edellisessä postauksessa näkyneen kattoon ripustettavan kuivaustelineen tekemiseen ovat suunnilleen seuraavat:


  • Sopivan paksua pyöröpuuta (Tässä projektissa käytetty halkaisijaltaan 21mm, Kodin Terrasta ostettu, mutta myös esim. harjanvarret ovat oivallisia jos jyhkeämpää tahtoo tehdä.)
  • Päätyihin listaa (Tässä projektissa listan paksuus 15 x 40)
  • Silmuruuveja ja koukkuja ripustukseen. Neljä kumpaakin.
  • Sopivia ruuveja tankojen ruuvaamiseen päätyihin. (Tässä projekissa 3 x 35mm)
  • Mieleistään narua ripustamiseen.


Lisäksi semmoisia työkaluja kun tykkää käyttää. Itsellä oli käytössä kuvassa olevien lisäksi vielä tietenkin mittanauha, pari ruuvaria ja kynä (jotka vaan sujuvasti unohdin kuvasta).

Homma aloitetaan siten että kun on päätetty telineen leveys ja pituus niin sahataan osat niihin mittoihin. (Tässä projektissa leveys on 60cm ja pituus 86cm. Se olohuoneen telineeni on 60 x 120cm ja samoilla materiaaleilla tehty.)

Sitten voi halutessaan hieman hiomapaperilla pyöristellä päätylistojen kulmia jos ei ihan terävistä tykkää ja sen jälkeen laitellaankin sitten reikien paikkoja. 

Merkataan rimoihin keskikohta ja sitten mittaillaan pyörörimojen paikat. (Tässä projektissa 60cm leveään telineeseen kuudella rimalla, merkkasin ensimmäiset reiät 2,5cm päädyistä ja muut 11cm välein toisistaan.)

Reiät voi porata rimoihin ihan millaisella terällä haluaa, itse tykkään näistä kuppiteristä koska ovat sahaavia eivätkä raasta tällaista pikkuista rimaa liiaksi. Koska itse tein homman kuppiterällä porasin päätyrimoihin ensin pienet alut tavan teräväkärkisellä puuterällä. Näin kuppiterä on helpompi kohdistaa jo valmiiseen reikään eikä ole pelkoa siitä että huitaisee hutiin. 

Ja sitten siirrytään tekemään niitä reikiä oikein kunnolla ja tässä muutama käytännön ohje siihen kuinka saat niistä kerralla siistit ja hyvät. 

Poraa aina jonkun puupinnan päällä johon voit antaa terän upota. Jos tyhjän päällä terä menee takaa läpi se repii puun ikävän näköiseksi.

Paina kohtalaisen lujasti ja varmasti. Helpointa jos voit porata asennossa jossa voit omalla painolla kevyesti nojata poraavan käden päälle. Katso että poraat suoraan alaspäin etkä vinoon.

Pidä terä hyvässä vauhdissa jo ennen kun se kuppiosa koskee puuta. Jos paikaltaan yrität "startata" hirttää se helposti kiinni ja pahimmillaan linkoaa koko kalikan kätesi alta.

Älä poraa kerralla läpi asti, reiästä tulee siistimpi kun poraa ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. 

Putsaa terää välillä, terään tarttuva sahajauho paakkuuntuu, estää terää leikkaamasta ja paikallaan 
jauhaminen voi savuta ja polttaa puuhun jäljet.

Kuppiterää käytettäessä voimankäyttöä siinä vaiheessa kun porataan reiän vastakkaiselta puolelta kannattaa loppua kohden rajoittaa vahvasti ettei tuo irtoava puupala pääse uppoamaan liian syvälle kuppiterän sisälle. Kun se jää tuohon reilusti esille saa sen helposti tökättyä ruuvarilla pois eikä tarvitse suotta menettää hermojaan kun sitä ronkkii sieltä syvyyksistä.

Ja sitten kun reiät on porattu ja hiomapaperilla siistitty voidaan asettaa pyörörimat paikoilleen. Tämä kannattaa tehdä tasaisella alustalla ja jos tiukkoja ovat niin vähän hioa jotta istuvat hyvin eikä teline vääntyile mihinkään suuntaan.

Kun rimat on asemoitu kohdilleen porataan kiinnitysruuveille reiät (ettei ruuvi halkaise puuta) reilusti rimaan asti, muttei kuitenkaan yhtä syviksi kun ruuvien pituus, noin 3/4 osaa on hyvä ja ohuempikin terä kun minulla kuvassa kelpaa hyvin. Reikä ei saa olla ruuvia isompi paksuudeltaan. 

Ja sitten ruuvataan rimat kiinni. 

Ja tietysti näppärä laittaa laitimmaisten kiinnitysruuvien tilalle silmukoukut. Ajaa saman asian riman kiinnityksen kannalta. Hyvä vinkki on käyttää silmuruuvin pyörittämiseen ruuvaria apuna, pyörii nimittäin huomattavasti kivuttomammin vipuvarrella kun sormin kiertämällä.

Ja sitten vaan narut kiinni ja teline koukuilla kattoon ja pyykkiä kuivaamaan. Itse en ehtinyt laittaa tätä vielä paikoilleen kun tuli kiire näitä ohjeita tänne väsätä, mutta lisään kuvan tähän loppuun sitten kun se katossa on.

The directions to build a wooden rack for drying laundry. So simple you can see from the pics what to do (read = was too lazy to translate all in English too). If any questions please ask. 

5 kommenttia:

  1. Iso kiitos ohjeista. Viikonloppuna pääsee toteuttamaan tätä projektia.

    VastaaPoista
  2. Vau, kiitos ohjeesta! Minulla olisi sinulle aiheeseen kuulumaton kysymys, kun itsekkin ollaan nyt asusteltu rintamamiestalossa pari kuukautta: jostain vanhasta kirjoituksesta olin katsovinani, että teilläkin on vielä sivu-ullakot "paikoillaan". Onko ne ihan kylmät vai eristetty lämpimäksi? Minkälaisessa käytössä ne teillä on? Meillä sivu-ullakoita ei ole eristetty ja lämmönvaihtelun/mahdollisen kosteuden takia on pohdinnassa, että mitä käyttöä niille keksisi joten olisi mukava kuulla mahdollisia kokemuksia... Sinulla on kyllä ihan mielettömän ihana blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Semmoiset eristämättömät sivuvintit ovat ihan parhaat vaikka minkälaiseen säilytykseen. Kymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa että siellä voi säilöä niin kosteudelle arkoja kuin muitakin tavaroita. Ne tuulettuvat sen eristämättömyyden takia niin hyvin ettei siellä mikään kostu tai kasva. Meillä vinteissä esim. mattoja, tyynyjä ja muita kangasjuttuja ilman mitään suojaa jo monta vuotta ollut eikä mitään vintinhajua kummempaa ole koskaan tullut mihinkään.

      Kokeile ja laita sinne jotain "arkaa" vaikka pariksi viikoksi ja katso miten käy. :-)

      Poista
  3. Moikka!
    Pidän kovasti blogistasi. Haluaisin kuitenkin antaa vinkin parempiin kuviin. Jos haluat ottaa tällaisia kuvia enemmän, niin itseäni häiritsee hulluna tuplavarjot (varjo kuvattavan kohteen molemmin puolin). Jos valo yhdessä valonlähteessä ei riitä, niin kannattaa laittaa molemmat valot tulemaan samasta suunnasta -> varjo tulee vaan toiselle puolen kohdetta. Parantaa huomattavasti lopputulosta ja kuva näyttää laadukkaammalta. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista